Ο Ναός του Απόλλωνα

Τίτλος:

Ο Ναός του Απόλλωνα
Συντελεστές:

– Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος – Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
– 3D Μοντελοποίηση & Επιμέλεια: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Εργαστήριο DMA
– UaV – Συλλογή αεροφωτογραφιών: Αστρολάβος Ο.Ε.

Περιγραφή:

Ο Ναός του Απόλλωνα ήταν το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό και τελούνταν ορισμένες από τις ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η χρησμοδοσία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πρώτος ναός του Απόλλωνα που κτίσθηκε στην περιοχή ήταν μία καλύβα από κλαδιά δάφνης, ο δεύτερος ήταν φτιαγμένος από κερί μελισσών και φτερά, ο τρίτος από χαλκό, ενώ ο τέταρτος λίθινος ναός, κτίσθηκε από τους μυθικούς αρχιτέκτονες Τροφώνιο και Αγαμήδη και πιθανώς ήταν ο ναός που καταστράφηκε το 548 π.Χ. από πυρκαγιά. Ο πέμπτος αρχαϊκός ναός οικοδομήθηκε με εισφορές που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα και από ξένους ηγεμόνες και ανέλαβε να τον ολοκληρώσει η μεγάλη αθηναϊκή οικογένεια των Αλκμαιωνιδών. Ολοκληρώθηκε περίπου το 510 π.Χ. και ήταν πώρινος με μαρμάρινη πρόσοψη και εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμο, φιλοτεχνημένο από το γλύπτη Αντήνορα. Ο ναός καταστράφηκε από το σεισμό του 373 π.Χ. και αντικαταστάθηκε από το ναό της υστεροκλασικής περιόδου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 330 π.Χ. και αποτελεί θαυμάσιο δείγμα του δωρικού ρυθμού. Ήταν περίπτερος, με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκαπέντε στις μακρές, με πρόδομο και οπισθόδομο. Στο βαθύτερο επίπεδό του σηκού θεωρείται ότι βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που ερμήνευαν τις άναρθρες κραυγές της Πυθίας.

Περίοδος:

330 π.Χ.

Τύπος:

3D μοντέλο με σχόλια

Τοποθεσία:

Δελφοί
Δικαιώματα:

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος

Sketchfab:https://skfb.ly/oQxpA
delphi-logo-final

To 3D μοντέλο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου: ΓΓΕΤ – Ειδικές Δράσεις «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» (ΕΣΠΑ 2014-2020), Κωδικός Έργου Τ6ΥΒΠ-00190, «Μοντελοποίηση αρχαιολογικής αβεβαιότητας με συνδυασμό σύγχρονων μεθόδων 3Δ αποτύπωσης για την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς – Εφαρμογή στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών» – 3D4DELPHI.
https://www.3d4delphi.gr/

Όλα τα 3D μοντέλα του έργου 3D4Delphi

«Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω του της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)»